Sałatka obiadowa z quinoa z warzywami i kotletem schabowym

with Brak komentarzy

Sałatki są dobre na wszystko. 

Pasują na każdą porę dnia i roku. Mogą być lekkie albo sycące, mogą być słodkie, albo wytrawne. Można je przygotować na 1000 sposobów.

Dzisiaj proponuję sałatkę z komosą ryżową, warzywami, mango, serem feta i … uwaga… kotletem schabowym. 

Takie wyjście poza standardową pozycję obiadową: ziemniaki, kotlet i surówka.

Słodko-kwaśna, warzywno-owocowa sałatka z kawałkiem mięsa, to pełnowartościowy obiad.

 

 Sałatka obiadowa z quinoa z warzywami i kotletem schabowym

3 porcje/20 minut

 

 

1/2 szklanki komosy ryżowej

1/2 mango

1 puszka groszku ekstradrobnego Bonduelle

1 puszka kukurydzy Bonduelle

1/2 pęczka szczypiorku

ziarna z 1/4 granatu

1 kulka mozzarelli (125 g)

1 mała papryczka chili

dressing:

3 łyżki delikatnej oliwy

1 łyżka octu winnego malinowego

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz czarny

dodatkowo do wyboru:

kotlet schabowy

pieczona ryba

smażony cammembert

 

 

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 15 minut, odcedzamy dokładnie na sitku. 

Mango obieramy, kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki dressingu mieszamy, zalewamy nim komosę, mieszamy z pozostałymi składnikami.

Sałatkę  rozkładamy na talerze, na górze układamy pokrojonego w paski kotleta (można wybrać pieczoną rybę lub nawet smażony ser cammembert, ale wówczas nie dajemy już mozzarelli).

Sałatkę możemy podać na ciepło, jak również na zimno.

Świetnie się przechowuje, więc jeśli coś nam zostanie z obiadu, to zapakujmy ją do lunchboxu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Smacznego 🙂

 


 

Bonduelle - od 25 lat z Wami

 

P.S. Czy wiecie, że 

Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from