Sałatka w słoiku z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą

with Brak komentarzy

Jeśli mówimy lato, to myślimy o piknikach

Jeśli mówimy piknik, to mamy na myśli super jedzenie

Jeśli planujemy jedzenie do kosza piknikowego, to nie może tam zabraknąć sałatek

A jeśli zabieramy sałatkę na piknik, to tylko w słoiku… mniejszym lub większym, dostosowanym do głodu naszych gości

Dzisiaj proponuję prawdziwie letnią sałatkę z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą… Do tego miodowo-musztardowy dressing i pyszne czosnkowo-koperkowe grzanki… Czy można pragnąć czegoś więcej?

 

Sałatka w słoiku z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą

4 porcje/20 minut

 

 

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

szczypta soli

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka margaryny Optima Omega 3

 

2 garści sałaty

4 duże kawałki arbuza

250 g mozzarelli

1 owoc granatu

6 łyżek pestek słonecznika

 

dressing:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

 

grzanki:

1 bułka paryska

3 łyżki margaryny Optima Omega 3

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy margarynę Omega Optima 3, smażymy piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor, studzimy i kroimy w kostkę.

Arbuza kroimy w kostkę.

Z granatu wyjmujemy nasiona.

Mozzarellę rwiemy na kawałki.

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku i potrząsając, energicznie mieszamy. 

W słoikach umieszczamy kolejno sałatę, następnie kawałki kurczaka, arbuza, mozzarelli. Posypujemy nasionami granatu i prażonym słonecznikiem.

Dressing zabieramy ze sobą w słoiczku i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Bułkę paryską kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy margaryną Omega Optima 3 z obu stron i posypujemy mieszanką przypraw. Następnie układamy na blaszce piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia grzanek. Przy braku piekarnika grzanki można przygotować na suchej patelni, w taki przypadku po zrumienieniu jednej strony, przekładamy kromki na drugą i rumienimy. 

Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z grzankami.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Optymalny wybór na piknik

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from