Sałatka z bobem i miętowym pesto

with Brak komentarzy

Zielona, orzeźwiająca i pyszna…

Jeśli uda nam się zmobilizować rodzinę do obeirania bobu ze skórek, to przygotowanie tej sałatki nie zajmie nam dużo czasu…

Miętowe pesto jest idealne na upalne dni, które podobno będą w tym tygodniu… Pasuje nie tylko do bobu i groszku, ale możemy je spokojnie wykorzystać również do makaronu…

 

Sałatka z bobem i miętowym pesto

 

 

1/2 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu

1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku

3-4 cienkie plastry wędzonego boczku

garść roszponki

1 łyżka oleju rzepakowego

 

pesto:

3-4 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki startego twardego sera np. peccorino romano

3 łyżki listków mięty

5-6 łyżek oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

sól

pieprz czarny

 

Wszystkie składniki pesto miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie pozostały wyczuwalne kawałeczki orzechów włoskich, ale można miksować do momentu, kiedy całość będzie przypominała gładki krem.

 Boczek smażymy na łyżce oleju na chrupko, odsączamy.

Groszek mieszamy z bobem, dodajemy pesto, mieszamy ponownie. Jeśli całość jest za gęsta, możemy dodać łyżkę oleju rzepakowego. Przekładamy na talerz wyłożony roszponką, dodajemy usmażony boczek, dekorujemy listkiem mięty i podajemy.

Sałatka dobrze smakuje na ciepło, ale jest zdecydowanie lepsza, jeśli postoi trochę w lodówce, smaki się przegryzą i podamy ją na zimno. Maksymalne orzeźwienie gwarantowane…

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...