Sałatka z dzikim ryżem, karmelizowaną pomarańczą i pikantnymi krewetkami

with Brak komentarzy

Letnie danie w sam raz na wielkie imprezy i przyjęcia w ogrodzie, na rozpoczęcie grillowania i imieniny. Ma wygląd i smak i zachwyci każdego, gwarantuję. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami, wystarczy zamienić je na piersi z kurczaka, tak aby każdy dostał to ,co lubi…

Dziki ryż połączony z warzywami, do tego pyszne krewetki marynowane w mieszance przypraw z czosnkiem i suszonymi pomidorami w roli głównej, strzelające w zębach ziarenka granatu, chrupiący prażony słonecznik i karmelizowane plastry pomarańczy, które przed rozpoczęciem jedzenia wyciskamy na sałatkę… 

Niebo w gębie, mówię Wam… Jeśli dałam radę zrobić to będąc z dziećmi w domku nad jeziorem, to wszyscy, którzy mają zaplecza w postaci dobrze zaopatrzonych sklepów poradzą sobie z tym bez najmniejszego problemu…

 

Sałatka z dzikim ryżem, karmelizowaną pomarańczą i pikantnymi krewetkami 


 

 

100 g dzikiego ryżu

1 czerwona papryka

4 ogórki małosolne

1/2 granatu

6-7 łyżek prażonego na patelni słonecznika

2 pomarańcze

16 dużych, surowych krewetek w pancerzykach

1 łyżka przyprawy zawierającej w składzie: czosnek, suszone pomidory, bazylię i oregano (można zmieszać przyprawy samodzielnie) 

2 łyżki oleju

natka pietruszki


Krewetki mieszamy z olejem i przyprawami, odstawiamy do czasu przygotowania sałatki.

Ryż gotujemy tak, aby był jędrny i nie rozgotowany. Studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem. 

Z granatu za pomocą łyżki wystukujemy nasiona. 

Natkę pietruszki siekamy. Część odkładamy do dekoracji.

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Patelnię rozgrzewamy i na jedną połowę wykładamy krewetki, a na drugą plastry pomarańczy. Olej, w którym marynowaliśmy krewetki powinien w zupełności na wystarczyć. Krewetki smażymy po około 1 minucie z każdej strony, tyle samo czasu potrzebujemy na karmelizowanie pomarańczy.

Sałatkę rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry pomarańczy i krewetki. Posypujemy prażonym słonecznikiem i ziarnami granatu. Ozdabiamy natką pietruszki.

Przed jedzeniem wyciskamy na sałatkę sok z plastrów pomarańczy… 

Podajemy natychmiast.

 

 

Ponieważ sałatka jest wyjątkowa, więc korzystam z okazji i składam bardzo smaczne życzenia Akademii Kulinarnej Whirpool, która w tym roku obchodzi swoje 3 urodziny. 

Życzę im dalszych smacznych sukcesów i rozwoju z szybkością pendolino, mnóstwa gości na co dzień i sławy na cały świat. A tak poza tym, po prostu 100 LAT !!! 

Jeśli chcecie wiedzieć o nich coś więcej zajrzyjcie na Akademi Kulinarna Whirpool oraztutaj .

 

Smacznego 🙂 


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from