Letnie danie w sam raz na wielkie imprezy i przyjęcia w ogrodzie, na rozpoczęcie grillowania i imieniny. Ma wygląd i smak i zachwyci każdego, gwarantuję. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami, wystarczy zamienić je na piersi z kurczaka, tak aby każdy dostał to ,co lubi…
Dziki ryż połączony z warzywami, do tego pyszne krewetki marynowane w mieszance przypraw z czosnkiem i suszonymi pomidorami w roli głównej, strzelające w zębach ziarenka granatu, chrupiący prażony słonecznik i karmelizowane plastry pomarańczy, które przed rozpoczęciem jedzenia wyciskamy na sałatkę…
Niebo w gębie, mówię Wam… Jeśli dałam radę zrobić to będąc z dziećmi w domku nad jeziorem, to wszyscy, którzy mają zaplecza w postaci dobrze zaopatrzonych sklepów poradzą sobie z tym bez najmniejszego problemu…
Sałatka z dzikim ryżem, karmelizowaną pomarańczą i pikantnymi krewetkami
100 g dzikiego ryżu
1 czerwona papryka
4 ogórki małosolne
1/2 granatu
6-7 łyżek prażonego na patelni słonecznika
2 pomarańcze
16 dużych, surowych krewetek w pancerzykach
1 łyżka przyprawy zawierającej w składzie: czosnek, suszone pomidory, bazylię i oregano (można zmieszać przyprawy samodzielnie)
2 łyżki oleju
natka pietruszki
Krewetki mieszamy z olejem i przyprawami, odstawiamy do czasu przygotowania sałatki.
Ryż gotujemy tak, aby był jędrny i nie rozgotowany. Studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem.
Z granatu za pomocą łyżki wystukujemy nasiona.
Natkę pietruszki siekamy. Część odkładamy do dekoracji.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Patelnię rozgrzewamy i na jedną połowę wykładamy krewetki, a na drugą plastry pomarańczy. Olej, w którym marynowaliśmy krewetki powinien w zupełności na wystarczyć. Krewetki smażymy po około 1 minucie z każdej strony, tyle samo czasu potrzebujemy na karmelizowanie pomarańczy.
Sałatkę rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry pomarańczy i krewetki. Posypujemy prażonym słonecznikiem i ziarnami granatu. Ozdabiamy natką pietruszki.
Przed jedzeniem wyciskamy na sałatkę sok z plastrów pomarańczy…
Podajemy natychmiast.
Ponieważ sałatka jest wyjątkowa, więc korzystam z okazji i składam bardzo smaczne życzenia Akademii Kulinarnej Whirpool, która w tym roku obchodzi swoje 3 urodziny.
Życzę im dalszych smacznych sukcesów i rozwoju z szybkością pendolino, mnóstwa gości na co dzień i sławy na cały świat. A tak poza tym, po prostu 100 LAT !!!
Jeśli chcecie wiedzieć o nich coś więcej zajrzyjcie na Akademi Kulinarna Whirpool oraztutaj .
Smacznego 🙂