Latem popularne są sałatki, które łączą wartości odżywcze z przyjemnością orzeźwienia… arbuz i feta, pomidory i mozzarella… pewne duety są ponadczasowe, a z dodatkami stanowią pełnowartościowy posiłek…
Dzisiaj szybka w przygotowaniu sałatka, której bazę stanowi kasza jaglana, a główne dodatki to arbuz i feta. Do tego trochę wszystkiego, co znalazło się akurat w lodówce i wydawało się pasować, mięta, oliwa i gotowe. W sam raz do pracy, bo po nocy spędzonej w lodówce wszystkie smaki się przegryzły i całość smakuje rewelacyjnie.
Sałatka z kaszą jaglaną, arbuzem i fetą
1/2 szklanki kaszy jaglanej
100 g fety
arbuz
jagody
czereśnie
świeża mięta
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach. Należy uważać, aby jej nie przypalić. Prażenie kaszy ma na celu usunięcie goryczki, którą czulibyśmy po ugotowaniu. Niektórzy zalecają wielokrotne przlewanie kaszy zimną wodą, ale dla mnie prażenie przed ugotowaniem sprawdza się znakomicie.
Kaszę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do mometu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy do wystudzenia.
Arbuza i fetę kroimy w kostkę, z czereśni usuwamy pestki.
Ilość dodanych owoców zależy od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać mniej lub więcej.
Kaszę jaglaną mieszamy z fetą i owocami, dodajemy posiekaną miętę i polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą – nalezy uważać, bo feta jest dość słona, i pieprzem.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego 🙂