Sałatka z kaszą jaglaną, arbuzem i fetą

with Brak komentarzy

Latem popularne są sałatki, które łączą wartości odżywcze z przyjemnością orzeźwienia… arbuz i feta, pomidory i mozzarella… pewne duety są ponadczasowe, a z dodatkami stanowią pełnowartościowy posiłek…

Dzisiaj szybka w przygotowaniu sałatka, której bazę stanowi kasza jaglana, a główne dodatki to arbuz i feta. Do tego trochę wszystkiego, co znalazło się akurat w lodówce i wydawało się pasować, mięta, oliwa i gotowe. W sam raz do pracy, bo po nocy spędzonej w lodówce wszystkie smaki się przegryzły i całość smakuje rewelacyjnie.


Sałatka z kaszą jaglaną, arbuzem i fetą


 

1/2 szklanki kaszy jaglanej

100 g fety

arbuz

jagody

czereśnie

świeża mięta

oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny

 

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach. Należy uważać, aby jej nie przypalić. Prażenie kaszy ma na celu usunięcie goryczki, którą czulibyśmy po ugotowaniu. Niektórzy zalecają wielokrotne przlewanie kaszy zimną wodą, ale dla mnie prażenie przed ugotowaniem sprawdza się znakomicie.

Kaszę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do mometu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy do wystudzenia.

Arbuza i fetę kroimy w kostkę, z czereśni usuwamy pestki.

Ilość dodanych owoców zależy od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać mniej lub więcej.

Kaszę jaglaną mieszamy z fetą i owocami, dodajemy posiekaną miętę i polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą – nalezy uważać, bo feta jest dość słona, i pieprzem.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Gotuj w zdrowym stylu

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from