Sałatkowa wersja tarty. Spód do tarty wypełniony kawałkami łososia, soczewicą, kaparami i polany maślanym sosem cytrynowym. Do tego orzechowe listki rukoli i pyszna sałatka, którą można wziąć w rękę, gotowa 🙂
Kaloryczne, że zamykałam oczy jak jadłam, ale po zamknięciu oczu zmysł smaku wprost szalał z zachwytu. Ponieważ jest to blok kulinarny, a nie z cyklu „co było w sypialni…” oszczędzę sobie dalszych dalszych opisów doznań smakowych. Ale jakby ktoś miał niedosyt w sypialni, to niech pędzi do kuchni zrobić tę sałatkę 😉
Czasami warto zjeść mały kawałek czegoś kalorycznego i pysznego, niż napchać się byle czym, ale dietetycznym…
Pozwólcie sobie tym razem na małe szaleństwo zmysłów…
Coś lżejszego już czeka w kolejce, ja wciąż jeszcze mam te 3 nieszczęsne kilogramy po Jaśku, które same zejść ze mnie nie chcą 😀
Sałatka z łososiem i soczewicą z maślanym sosem cytrynowym w koperkowej tarcie
kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
1 jajo
sól do smaku
100 g masła
pęczek posiekanego koperku
skórka starta z 1/2 cytryny
sałatka:
300 g łososia wędzonego na gorąco, w kawałku
2 łyżki kaparów
1/2 puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
garść rukoli
sos do sałatki:
200 g masła
4 żółtka
1 łyżeczka octu winnego
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
koperek zielony
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wysypać na blat, szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość foremki o średnicy 22 cm tak, aby powstały również boki, przenieść ciasto na wałku do formy, docisnąć, wyrównać (albo i nie) boki, nakłuć widelcem spód i wstawić do lodówki na min 30 minut.
Po upływie tego czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec około 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
Sos:
Masło topimy w rondelku, aż się spieni. Na parze (w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą; miska nie może dotykać wody) za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka z octem do zgęstnienia, a następnie miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy do niej masło i ubijamy dalej, aż całość zgęstnieje. Może to trwać tak długo, że pojawią się wątpliwości, CZY TO W OGÓLE ZGĘSTNIEJE??? … Wierzcie mi, że tak.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek.
Na wystudzonym cieście układamy kawałki łososia, przelane wrzątkiem i odsączone kapary oraz odsączoną z zalewy soczewicę.
Polewamy sosem i dokładamy rukolę.
Podajemy po schłodzeniu.
Smacznego 🙂