Sałatka z łososiem i soczewicą z maślanym sosem cytrynowym w koperkowej tarcie

with Brak komentarzy

Sałatkowa wersja tarty. Spód do tarty wypełniony kawałkami łososia, soczewicą, kaparami i polany maślanym sosem cytrynowym. Do tego orzechowe listki rukoli i pyszna sałatka, którą można wziąć w rękę, gotowa 🙂 

Kaloryczne, że zamykałam oczy jak jadłam, ale po zamknięciu oczu zmysł smaku wprost szalał z zachwytu. Ponieważ jest to blok kulinarny, a nie z cyklu „co było w sypialni…” oszczędzę sobie dalszych dalszych opisów doznań smakowych. Ale jakby ktoś miał niedosyt w sypialni, to niech pędzi do kuchni zrobić tę sałatkę 😉

Czasami warto zjeść mały kawałek czegoś kalorycznego i pysznego, niż napchać się byle czym, ale dietetycznym…

Pozwólcie sobie tym razem na małe szaleństwo zmysłów… 

Coś lżejszego już czeka w kolejce, ja wciąż jeszcze mam te 3 nieszczęsne kilogramy po Jaśku, które same zejść ze mnie nie chcą 😀

 

Sałatka z łososiem i soczewicą z maślanym sosem cytrynowym w koperkowej tarcie


 

 

 kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

1 jajo

sól do smaku

100 g masła

pęczek posiekanego koperku

skórka starta z 1/2 cytryny

sałatka:

300 g łososia wędzonego na gorąco, w kawałku

2 łyżki kaparów

1/2 puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle

garść rukoli

 

sos do sałatki:

200 g masła

4 żółtka

1 łyżeczka octu winnego

sok z jednej cytryny

sól

pieprz

koperek zielony 

 

Ciasto:

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wysypać na blat, szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość foremki o średnicy 22 cm tak, aby powstały również boki, przenieść ciasto na wałku do formy, docisnąć, wyrównać (albo i nie) boki, nakłuć widelcem spód i wstawić do lodówki na min 30 minut.

Po upływie tego czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec około 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

Sos:

Masło topimy w rondelku, aż się spieni. Na parze (w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą; miska nie może dotykać wody) za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka z octem do zgęstnienia, a następnie miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy do niej masło i ubijamy dalej, aż całość zgęstnieje. Może to trwać tak długo, że pojawią się wątpliwości, CZY TO W OGÓLE ZGĘSTNIEJE??? … Wierzcie mi, że tak. 

Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek. 

Na wystudzonym cieście układamy kawałki łososia, przelane wrzątkiem i odsączone kapary oraz odsączoną z zalewy soczewicę.

Polewamy sosem i dokładamy rukolę. 

Podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 

 

Warzywne inspiracje 

 

W parze z sałatką

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from