Sałatka z pęczaku z pietruszką, orzechami i fetą (przekąska)

with Brak komentarzy

Fantastyczna w smaku (i wyglądzie) sałatka z pęczaku inspirowana przepisem Yotama Ottolenghi z książki „Jerozolima”. Po przeczytaniu przepisu zamierzałam zrobić tak, jak dyktuje książka, ale tak dalece odbiegłam od oryginału, że na pewno osiągnęłam inny smak… Jaki? Boski !!!

Świeża, z dużą zawartością pietruszki, więc to bomba witaminowa, ze szczyptą świeżej mięty i ogórkiem, z fetą i chrupiącymi orzechami…

Dwa dni z rzędu raczyłam się nią w pracy i na pewno zrobię ją ponownie.

Dorzuciłam też trochę mięsa z pieczonego kurczaka, bo akurat obsychał w lodówce i domagał się, aby go zużyć, ale mięso nie jest w tej sałatce konieczne…

Natomiast koniecznie musicie ją zrobić.


Sałatka z pęczaku z pietruszką, orzechami i fetą

 

 

2/3 szklanki suchego pęczaku

1 ogórek zielony

50-80 g orzechów (dałam pół na pół włoskie i laskowe)

pęczek zielonej pietruszki (nie żałowałam, dałam naprawdę sporo)

3-4 gałązki świeżej mięty

50 g fety

garść prażonych pestek słonecznika

sok z cytryny do smaku

2-3 łyżki oleju rzepakowego

pieprz czarny

 

 Pęczak gotujemy, odcedzamy. Zioła siekamy drobno. Fetę kroimy na kawałki. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, schładzamy w lodówce i podajemy.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

P.S. Zdążyłam już zrobić kolejny raz tę sałatkę, tym razem dodałam jeszcze 2 łodygi selera naciowego – pycha 🙂

Przepis bierze udział w konkursie, której do wygrania jest m.in. książka Tomasza Jakubiaka, o której więcej możecie przeczytać 

na tej stronie



Jakubiak lokalnie

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from