Sałatka z pieczoną papryką, fetą i orzechami włoskimi

with Brak komentarzy

 

Prosta i smaczna sałatka. Jeśli ktoś lubi pieczona paprykę, która jest zdecydowanie bardziej słodka niż surowa, będzie zachwycony smakiem i wyglądem.

 

 Sałatka z pieczoną papryką, fetą i orzechami włoskimi

 

 

2 papryki

100 g fety

50 g orzechów włoskich

4 łyżki oliwy dobrej jakości

pieprz czarny

natka pietruszki

 

Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C jak najbliżej górnej grzałki. Pieczemy około 30 minut, w tym obracając ją 2-3 razy, aby się równomiernie przypiekła. Wyjmujemy i wkładamy do reklamówki foliowej, zawijamy tak, aby nie dochodziło powietrze i odkładamy do wystygnięcia.

Przestudzoną paprykę wyjmujemy z reklamówki, zdejmujemy z niej skórkę i rwiemy na kawałki.

Fetę kroimy w kostkę, orzechy siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, posypujemy pieprzem czarnym, polewamy dobrej jakości oliwą.

Nie miałam potrzeby solenia, gdyż feta jest wystarczająco słona.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from