Sałatka z rydzami, boczkiem i pęczakiem

with Brak komentarzy

Pęczak – często niedoceniana przez nas kasza, pyszna, zdrowa… Bardzo często zastępuję nim ryż podczas przygotowywania risotto. Spróbujcie, nie zawiedziecie się

Dzisiaj w formie sałatki, z rydzami i chrupiącym boczkiem, na ciepło…

Rydze można zastąpić każdymi innymi grzybami leśnymi… Trzeba korzystać, póki jeszcze są…

 

Sałatka z rydzami, boczkiem i pęczakiem

 

 

 

100 g pęczaku

200 g rydzów

1 duża cebula

100 g wędzonego boczku

2 łyżki masła

pęczek natki pietruszki

sól

pieprz czarny

 

Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą wodą w ilości 2 razy przewyższającej objętość pęczaku, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pęczak jest już gotowy. U mnie zawsze jest on lekko twardy. Taki jest lepszy od rozgotowanego.

Cebulę kroimy w pół plasterki. Masło rozgrzewamy, dodajemy cebulę, smażymy około 3 minut, dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki rydze, smażymy do momentu aż poczujemy intensywny zapach grzybów – 5-6 minut.

Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni. Jeśli trzeba wlewamy odrobinę oleju, aby się nie przypalił.

Pęczak mieszamy z cebulą, grzybami i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i peprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Jeśli sałatka jest za sucha, mozna polać łyżka oliwy.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...