Pęczak – często niedoceniana przez nas kasza, pyszna, zdrowa… Bardzo często zastępuję nim ryż podczas przygotowywania risotto. Spróbujcie, nie zawiedziecie się
Dzisiaj w formie sałatki, z rydzami i chrupiącym boczkiem, na ciepło…
Rydze można zastąpić każdymi innymi grzybami leśnymi… Trzeba korzystać, póki jeszcze są…
Sałatka z rydzami, boczkiem i pęczakiem
100 g pęczaku
200 g rydzów
1 duża cebula
100 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz czarny
Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą wodą w ilości 2 razy przewyższającej objętość pęczaku, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pęczak jest już gotowy. U mnie zawsze jest on lekko twardy. Taki jest lepszy od rozgotowanego.
Cebulę kroimy w pół plasterki. Masło rozgrzewamy, dodajemy cebulę, smażymy około 3 minut, dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki rydze, smażymy do momentu aż poczujemy intensywny zapach grzybów – 5-6 minut.
Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni. Jeśli trzeba wlewamy odrobinę oleju, aby się nie przypalił.
Pęczak mieszamy z cebulą, grzybami i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i peprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Jeśli sałatka jest za sucha, mozna polać łyżka oliwy.
Smacznego 🙂