Lekki i orzeźwiający sernik na jogurtach typu greckiego.
Przygotowanie go zajmie chwilę, spód z herbatników, a masa nie wymaga wyjmowania miksera, wszystko mieszamy łyżką, wylewamy na spód i pieczemy… byle nie za długo, bo będzie za suchy…
Sernik na jogurtach z truskawkami i galaretką
800 g jogurtu typu greckiego
6 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
300 g serka homogenizowanego waniliowego
2 małe opakowania herbatników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo
450 g truskawek mrożonych Hortex
2 galaretki truskawkowe
Blaszkę o wymiarach 20X20 wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, więc jeśli blaszka ma odpinaną obręcz, należy ją dokładnie uszczelnić. Na spodzie układamy herbatniki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i mieszamy łyżką (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 st.C i pieczemy jeszcze 50 minut. Środek ciasta powinien być sprężysty w momencie dotknięcia. Studzimy w uchylonym piekarniku. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i studzimy. Na cieście układamy zamrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego 🙂