Sernik na marchewkowym spodzie

with Brak komentarzy

Prawdziwa rozpusta smaku… Pyszny, kremowy sernik i spód piernikowo-marchewkowy… Całość piecze się dość długo, ale przygotowanie ciasta jest szybkie. Można je też rozłożyć w czasie, najpierw upiec spód marchewkowy, a później sernik… 

 Całość fantastyczna w smaku…

 Sernik na marchewkowym spodzie

 


spód marchewkowy

2 jaja

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanka startej na tarce marchewki

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 4 łyżki ciemnego rumu 

 

warstwa serowa:

750 g twarogu (dwukrotnie mielonego lub z wiaderka, dobrej jakości)

250 g mascarpone

5 jaj

1,5 szklanki cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

3 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

100 g czekolady mlecznej z orzechami

50 ml śmietanki 30%

 

Spód marchewkowy:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy marchew i całość mieszamy łyżką.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka), wyjmujemy, studzimy. Nasączamy rumem.

Warstwa serowa:

Twaróg i mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jaju, każdorazowo krótko miksując, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy lub mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na upieczony spód marchewkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. 

Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i pieczemy sernik jeszcze 90 minut.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a na noc wstawiamy do lodówki.

Polewa:

CZekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na serniku.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Inspiracja


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...