Sernik z warzywami

with Brak komentarzy

Pyszny, przepyszny… Zjedliśmy z M. na pół… 

Rewelacyjny wytrawny sernik. Koniecznie dajcie skórkę z cytryny i koperek…

Mój M., który unika potraw nie zawierających mięsa, był zaskoczony, że coś, czego bazą jest twaróg, może być tak smaczne.

Kiedy poprosił o drugi kawałek, nie mogłam uwierzyć… Ale to bardzo dobrze, bo dzięki temu sernikowi M., który jada bardzo, bardzo mało nabiału (a mleka się wręcz boi!)miał okazję dostarczyć swemu organizmowi trochę zdrowych składników, które mam nadzieję dodadzą mu energii w wyzwaniach czekających go w pracy…

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego każdy przepis, w którym udaje się przemycić te produkty zatwardziałym wrogom nabiału, zasługuje na to, aby pokazać go szerszemu gronu zainteresowanych i aby na stałe zagościł na naszym stole…

Sernik można przygotować na kruchym spodzie, ale ja wykorzystałam zalegające w lodówce ciasto na croissanty, które świetnie się w tym przepisie sprawdziło. Wspaniale też smakuje na zimno, bo jeden kawałeczek udało mi się schować i zabrać następnego dnia do pracy…

 

Sernik z warzywami


 

 

 

350 g twarogu naturalnego (zmielonego)

2 jaja

5-6 obgotowanych szparagów

1/2 zielonego ogórka

1/2 czerwonej papryki

70 g startego żółtego sera

skórka starta z 1 cytryny

pęczek koperku

sól

pieprz czarny

275 g ciasta na croissanty

 

Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem na croissanty. Ciasto to zazwyczaj na okrągły kształt, więc nie sprawia większego problemu. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. Następnie z ciasta usuwamy papier i obciążenie i dopiekamy kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione i nie powinno się podnieść. Jeśli się podniesie do góry, to musimy je porządnie przyklepać łopatką, możemy to robić nawet podczas pieczenia…

Spód dobrze jest wystudzić zanim zalejemy go masą (jest wówczas bardziej chrupiący po upieczeniu całości),  ale nie jest to koniecznie, jeśli zależy nam na czasie, a danie nie będzie serwowane królowej angielskiej…

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w kostkę, podobnie ogórki.

Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.

Twarożek mieszamy z jajkami, dodajemy warzywa, starty ser żółty, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 30-35 minut.

Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut, następnie kroimy na porcje i podajemy.

 

 

 

Smacznego 🙂


 

 

akceptacja_durszlak_200_x_200_4.jpg (200×200)

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from