Smażone gąski

with Brak komentarzy

Najprostszy z grzybowych przepisów.

Dla koneserów, bo w łaśnie w tym przepisie smakujemy właśnie grzyby, dodatki tylko wzmacniają ich smak.

Babcia przygotowywała tak gąski na blasze kuchennej. W czasie, kiedy reszta rodziny oczyszczała grzyby, gąski były płukane, osuszane i kłądzione na gorącą blachę pieca, posypywane jedynie solą. Po kilku minutach szczęściarz otrzymywał gorący, podsmażony grzybek do konsumpcji… Bardzo często jeszcze piasek zgrzytał nam między zębami, ale to miało najmniejsze znaczenie… Liczył się smak…

Dzisiaj przepis odtwarzamy na patelni, babci pieca już nie ma od dawna…

Smak pozostał…

Gąski

sól

ulubiony olej smakowy (opcjonalnie)

ROgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną oleju, układamy umyte dokładnie i osuszone kapelusze gąsek. Smażymy kilka minut, posypujemy solą, możemy skropić ulubionym olejem smakowym, posypać orzechami włoskimi, podać z grzanką…

Ale i tak najlepsze są tylko z solą…

 

smażone gąski
smażone gąski

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci…

Leave a Reply