Śniadaniowa sałatka

with Brak komentarzy

Poranki w moim domu są zazwyczaj zawsze zabiegane i nawet gdybym wstała 30 minut wcześniej, zawsze jestem gotowa do wyjścia z dziećmi o tej samej porze… To chyba jakieś prawo, które nie zostało jeszcze nigdzie opisane, a potwierdza się u mnie każdego ranka…

Niemniej jednak zawsze staram się myśleć do przodu tak, aby rano zaoszczędzić cenne minuty… które i tak zjada nieznany mi dotąd pożeracz bezcennych porannych minut…

Śniadanie zazwyczaj przygotowuję poprzedniego wieczoru, podobnie jak obiad na kolejny dzień, totalne poplątanie z pomieszaniem 🙂

Ale wracając do meritum…

Sałatka mająca w swym składzie wszystko, czego potrzebujemy rano, aby stanąć porządnie na nogi i mieć siłę walczyć do wieczora… węglowodany złożone, białko, witaminy i oczywiście smak, podkręcony nutą pomarańczy…

A mimo dodatku dżemu sałatka stanowi wytrawne śniadanie, bo nie wszystkim pasuje drożdżówka i mleko…

 

Śniadaniowa sałatka


 

 

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 pomidor

garść pestek dyni

50 g upieczonej dyni Hokkaido

50 g twarogu chudego

winegret:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka dżemu pomarańczowego Łowicz

1/4 łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżka soku pomarańczowego

 

Dynię kroimy w kostkę, pomidora na kawałki, twaróg rozdrabniamy widelcem.

Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie, dodajemy ciecierzycę, ponownie mieszamy.

Składniki sałatki układamy na talerzu, dodajemy ciecierzycę z sosem i całość mieszamy tak, aby twaróg nie został zbytnio rozdrobniony…

Podajemy natychmiast lub wkładamy do pojemnika i zabieramy jako drugie śniadanie.

 

Smacznego 🙂

 

Dżem dobry, pobudka

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from