Śniadaniowe ciasto z kruszonką i płatkami Corn Flakes kakao i miód

with Brak komentarzy

Takie ciasto, na które mamy ochotę zawsze wtedy, kiedy za oknem wieje chłodem, a powinno grzać słońce, bo przecież mamy lato.

Szybkie w przygotowaniu, w sam raz na śniadanie z kubkiem gorącego kakao w zziębniętej dłoni.

U nas zniknęło bardzo szybko, smakowało wszystkim bez wyjątku, co nie zdarza się często 🙂

 

 

Śniadaniowe ciasto z kruszonką i płatkami czekoladowymi

 

100 g masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1 duże jajko

250 g mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki jagód (zużyłam zapasy z zamrażalnika)

1/2 szklanki maślanki

kruszonka:

1/2 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki cukru trzcinowego

50 g zimnego masła

1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes kakao i miód

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Masło, mąkę i cukier umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Możemy też składniki rozetrzeć w palcach. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe, całość raz jeszcze mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C

Blaszkę o wymiarach 20×20 wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, ponownie ucieramy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz jagód i całość dokładnie mieszamy, dodajemy jagody i przekładamy ciasto do blaszki.

Wierzch posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 45 minut, po wyjęciu chwilę studzimy i jeszcze ciepłe kroimy na porcje i podajemy.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 

#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella



Odkryj autentyczny smak natury

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from