Kolejna propozycja na śniadanie.
Tym razem wykorzystałam kawałki kurczaka pieczone poprzedniego dnia na obiad – wiecie, to był obiad w stylu znanego fast food’u, stripsy z kurczaka, frytki i surówka z marchewki, obiad tańszy i zdrowszy 🙂
Do tego avocado, roszponka i jogurtowy sos czosnkowy z rokitnikiem, całość wyszła pyszna.
Biorąc pod uwagę fakt posiadania gotowego wypełnienia, samo przygotowanie wrappów, zajęło mi tyle, ile zwinięcie wszystkiego razem i podanie dzieciom do ręki…
Poniżej zamieszczam też przepis na kurczaka, ale jeśli przygotujecie go wcześniej, tak jak ja, na obiad, zaoszczędzicie mnóstwo czasu i wykorzystacie dwa razy ten sam produkt w dwóch zupełnie różnych daniach (na obiad jedliśmy frytki, takie z ziemniaków od mamy, nie ze sklepowej ziemniaczanej pulpy, stripsy z kurczaka i surówkę z marchewki)
stripsy z kurczaka:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki mąki pszennej
2 jaja
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
8 placków tortilli
2 avocado
2 garści roszponki
sos:
3 łyżki jogurtu typu greckiego
2 łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców rokitnik **
1/2 ząbka czosnku
sól do smaku
pieprz czarny
Piersi z kurczaka kroimy w paski, solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące, następnie zamaczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy. Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ, kroimy na plasterki. Roszponkę płuczemy, osuszamy.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki mieszamy razem.Placki z tortilli podgrzewamy w piekarniku, każdy smarujemy sosem, na którym układamy gorące kawałki kurczaka, plasterki avocado, roszponkę i zawijamy wszystko w rulon.
Smacznego 🙂