Sorbet miodowo-miętowy

with Brak komentarzy

Orzeżwiający i lekki sorbet na bazie miętowego syropu cukrowego, cytryny i miodu pitnego…

Naprawdę niewiele trzeba, aby w trakcie upałów delektować się lekkim, schładzającym ciało od wewnątrz deserem…


Sorbet miodowo-miętowy



 

 

 

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

3/4 szklanki miodu pitnego trójniak

sok z 2 limonek

szczypta soli

4 gałązki mięty

 

Zagotowujemy wodę z cukrem i gałązkami mięty, gotujemy około 5 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy gałązki mięty, odrywamy z nich listki, gałązki wyrzucamy, a listki dodajemy z powrotem do syropu i całość miksujemy blenderem. Dolewamy miód pitny oraz sok z limonki, studzimy w lodówce, a następnie przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

Kiedy sorbet osiągnie odpowiedni stopień zamrożenia, przekładamy masę do pudełka i wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. 

Podajemy z listkami mięty.

 

 

 

Zimnego 🙂

 


 

Akcja lodowa 2014

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from