Orzeżwiający i lekki sorbet na bazie miętowego syropu cukrowego, cytryny i miodu pitnego…
Naprawdę niewiele trzeba, aby w trakcie upałów delektować się lekkim, schładzającym ciało od wewnątrz deserem…
Sorbet miodowo-miętowy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3/4 szklanki miodu pitnego trójniak
sok z 2 limonek
szczypta soli
4 gałązki mięty
Zagotowujemy wodę z cukrem i gałązkami mięty, gotujemy około 5 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy gałązki mięty, odrywamy z nich listki, gałązki wyrzucamy, a listki dodajemy z powrotem do syropu i całość miksujemy blenderem. Dolewamy miód pitny oraz sok z limonki, studzimy w lodówce, a następnie przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Kiedy sorbet osiągnie odpowiedni stopień zamrożenia, przekładamy masę do pudełka i wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.
Podajemy z listkami mięty.
Zimnego 🙂