Spaghetti warzywne z wędzonym łososiem i orzechami

with Brak komentarzy

Lekkie, warzywne spaghetti, bez makaronu, z wędzonym łososiem i chrupiącymi orzechami. Fantastyczne i delikatne w smaku, naprawdę fajne. Nie bójcie się surowych warzyw, warto spróbować.

Dajcie dobrej jakości wędzoną rybę, może być łosoś, pasował będzie też pstrąg. Nie żałujcie orzechów włoskich…

 

Spaghetti warzywne z wędzonym łososiem i orzechami


 

1 średnia cukinia

1/2 marchewki

1/2 pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości

sól

pieprz czarny

1/2 łyżeczki soku z cytryny

100 g wędzonego łososia

spora garść orzechów włoskich

 

Cukinię myjemy i obieramy za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw (takiej z ząbkami), podobnie postępujemy z marchewką i pietruszką.

Należy wziąć marchew i pietruszkę w całości, jak najdłuższe i „obrać” połowę każdego warzywa.

Wszystko umieszczamy w misce, solimy, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Łososia dzielimy widelcem na kawałki, orzechy podprażamy na suchej patelni i siekamy.

Warzywa doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli jest potrzeba jeszcze sokiem z cytryny, nakładamy porcje na talerze, dodajemy łososia, posypujemy

orzechami włoskimi i podajemy.

 

Smacznego 🙂


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from