Spring rollsy z hummusem

with Brak komentarzy

Ekspresowe w przygotowaniu, łatwe do zabrania w drogę, smaczne i zdrowe spring rollsy, napakowane sezonowymi warzywami, z dodatkiem hummusu.

Pasują praktycznie na każdą okazję. Można je zabrać do pracy i zjeść w przerwie śniadaniowej, zapakować dzieciom do plecaka, zabrać ze sobą na wycieczkę rowerową, albo na szybki popołudniowy wypad nad jezioro.

Wystarczy mieć w szufladzie zapas papieru ryżowego, w szafce hummus Profi, a w lodówce zawsze znajdą się jakieś warzywa. Bo do spring rollsów możemy użyć tego, co akurat mamy pod ręką.

Łapmy te ulotne chwile lata…

 

spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem

2 porcje/15 minut

 

6 krążków papieru ryżowego

1/2 młodej i jędrnej cukinii

1/2 ogórka zielonego

1/2 czerwonej papryki

1/2 marchewki

4 świeże i jędrne pieczarki

garść roszponki

2 upieczone pałki z kurczaka (opcjonalnie)

1 słoiczek hummusu Profi

dodatkowo:

listki mięty

listki tymianku

Cukinię, ogórka, paprykę i pieczarki  kroimy w zapałkę.

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, dzielimy na małe kawałki.

Roszponkę płuczemy, osuszamy.

Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, układamy płasko na blacie.

Na papierze układamy pokrojone w zapałkę warzywa, kawałki kurczaka, roszponkę, listki ziół (do wyboru mięta albo tymianek) i 1 łyżeczkę hummusu, zwijamy jak naleśnik, odkładamy na bok.

Tak samo postępujemy z kolejnymi krążkami papieru ryżowego.

spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem
spring rollsy z warzywami i hummusem

Smacznego 🙂

Więcej produktów Profi znajdziecie tutaj.

 

 

zBLOGowani.pl

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Leave a Reply