Ekspresowe w przygotowaniu, łatwe do zabrania w drogę, smaczne i zdrowe spring rollsy, napakowane sezonowymi warzywami, z dodatkiem hummusu.
Pasują praktycznie na każdą okazję. Można je zabrać do pracy i zjeść w przerwie śniadaniowej, zapakować dzieciom do plecaka, zabrać ze sobą na wycieczkę rowerową, albo na szybki popołudniowy wypad nad jezioro.
Wystarczy mieć w szufladzie zapas papieru ryżowego, w szafce hummus Profi, a w lodówce zawsze znajdą się jakieś warzywa. Bo do spring rollsów możemy użyć tego, co akurat mamy pod ręką.
Łapmy te ulotne chwile lata…
2 porcje/15 minut
6 krążków papieru ryżowego
1/2 młodej i jędrnej cukinii
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
4 świeże i jędrne pieczarki
garść roszponki
2 upieczone pałki z kurczaka (opcjonalnie)
1 słoiczek hummusu Profi
dodatkowo:
listki mięty
listki tymianku
Cukinię, ogórka, paprykę i pieczarki kroimy w zapałkę.
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, dzielimy na małe kawałki.
Roszponkę płuczemy, osuszamy.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, układamy płasko na blacie.
Na papierze układamy pokrojone w zapałkę warzywa, kawałki kurczaka, roszponkę, listki ziół (do wyboru mięta albo tymianek) i 1 łyżeczkę hummusu, zwijamy jak naleśnik, odkładamy na bok.
Tak samo postępujemy z kolejnymi krążkami papieru ryżowego.
Smacznego 🙂
Więcej produktów Profi znajdziecie tutaj.