Strucla z jabłkami i rodzynkami w rumie

with Brak komentarzy
  • Biorąc pod uwagę fakt, że w mojej lodówce od jakiegoś czasu gości ciasto filo, przygotowanie tej strucli zajęło mi wczoraj 40 minut, łącznie z krojeniem jabłek i moczeniem rodzynek w rumie… biedaczki, nie napiły się za bardzo tego rumu, nad czym nieco ubolewałam delektując się struclą. Jeśli więc nie spieszy się Wam za bardzo, pozwólcie waszym rodzynkom leżakować w rumie do woli… niech im brzuszki napęcznieją…

Przepis na struclę nie jest niczym nowym. Już moja babcia przygotowywała ciasto na bazie mąki, wody, odrobiny oleju i soli, zagniatała je, rozwałkowywała, a potem rozciągała grzbietami dłoni, aby osiągnąć grubość taką, żeby można było czytać przez nie gazetę.

Szczerze powiem, że choć przepisów na ciasto filo jest mnóstwo i sam przepis nie wymaga wymyslnych składników, to jak pomyślę, że miałabym, je potem rozciągać dłońmi, jestem pewna, że coś by sie porwało, coś popsuło, efekt byłby mizerny, a moje nerwy poszarpane w drbny mak. Stanowczo nie jestem gotowa na tego typu wyzwanie, nie teraz… Teraz posiłkuję się więc ciastem filo, które przygotował ktoś dla sieci sklepów Makro i, które z trudem udało się kupić memu bratu, przewieźć do rodziców, od których ja wiozłam je do siebie… Tak, tak, bo dostać ciasto filo w Pile – rzecz niemożliwa. Dzisiejszy bohater przyjechał aż z Olsztyna, o!

Przepis ten zostaje dołączony do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia

 

Strucla z jabłkami i rodzynkami w rumie

 

 

  • 2 płaty ciasta filo
  • 2 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu ciemnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła

 

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda niasienne, kroimy na plasterki grubości 2 mm, odstawiamy. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy do nasiąknięcia. Masło rozpuszczamy.

Na papierze do pieczenia układamy jeden płat ciasta filo, smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim płatem, który również smarujemy masłem. Na cieście układamy plasterki jabłek, posypujemy odsączonymi z rumu rodzynkami, cukrem i cynamonem. Pomagając sobie papierem, zwijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi, lekko dociskając i uważając jednocześnie, aby ciasto się nie rozerwało, gdyż jest bardzo delikatne.
 
Roladę przenosimy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from