Sushi z galaretką i owocami

with Brak komentarzy

Coś, co bardzo zainteresowało moje dzieci. Już od momentu rozpoczęcia pojawiały się pytania:

– Mamo, a co to jest to zielone? – pytała Julia

– Sprasowane i wysuszone glony…

– Fuj… Będziemy to jeść? Pachnie zdechłą rybą… – Mina dziecka bezcenna, a za wszystkie składniki można zapłacić kartą „wiadomo jaką”  🙂

 Julka ma dość bezpośredni sposób wyrażania się o jedzeniu, do czego jesteśmy już przyzwyczajeni, aczkolwiek staramy się, aby jej słownictwo było na nieco bardziej subtelnym poziomie… Ma też wrażliwy nos i bzika na punkcie czystości rąk… Bałagan w pokoju, czy na biurku zupełnie jej nie przeszkadza… a szkoda…

Potem była setka pytań o zwijanie i owoce, część owoców zjadł M. w czasie, kiedy czekałam, aż ryż wystygnie…

Efekt bardzo zadowalający, lepszy niż mogłam oczekiwać, zważywszy, że nie mam dużej praktyki w przygotowywaniu sushi…

Lekko słodki, waniliowy ryż, świeże owoce i galaretka truskawkowa, całość zwinięta w charakterystyczny kształt maki, ale w wersji Futomaki, czyli oprócz ryżu wiele składników w środku…

Zaskakująco wygląda to w połączeniu z kubkiem kawy 🙂

 

Sushi z galaretką i owocami



 

 

3/4 szklanki ryżu arborio (ryż do risotto)

1 i 3/4 szklanki mleka

2 łyżki cukru waniliowego (najlepszy domowy)

szczypta soli

1 laska wanilii

 

dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa Winiary

2 arkusze  glonów nori

1/2 mango

6 truskawek

1/4 melona Galia

2 gałązki mięty

 

mata bambusowa

 

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i wystudzeniu. Wystudzoną galaretkę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do lodówki do stężenia.

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy ryż, cukier i sól, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami i gotujemy około 25 minut, aż całe mleko zostanie wchłonięte przez ryż. Odstawiamy do wystudzenia, usuwamy laskę wanilii.

Melona i mango obieramy. Owoce kroimy w słupki podobnej wielkości, o grubości około 0,5 cm.

Stężałą galaretkę wyjmujemy z pojemnika na deskę do krojenia i kroimy w słupki wielkości słupków owocowych.

Na macie bambusowej rozkładamy pierwszy arkusz glonów nori, rozprowadzamy na nim połowę wystudzonego ryżu tak, aby z jednej strony pozostawić 1 cm wolny margines.

Na ryżu rozkładamy listki mięty, słupki owoców i galaretki.

 

Pomagając sobie matą, zwijamy całość w rulon, dobrze dociskamy.

Rulon kroimy w kawałki o szerokości około 1,5 cm.

 

 

 

 

 

 

 

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from