Szaszłyki z łososia i wątróbki z sałatką z komosy ryżowej, arbuza i mięty

with Brak komentarzy

Małe co nieco, bez mięsa, na grilla…

Wbrew temu, co można myśleć, łosoś z wątróbką smakował bardzo dobrze. Całości dopełniała orzeźwiająca sałatka z komosą ryżową, która nadawała lekko orzechowego smaku i orzeźwiającym arbuzem połączonym z miętą i serem typu greckiego. Dla równowagi na talerzu znalazły się też grillowane ananasy, których celem było nadać daniu nieco słodyczy i egzotyki…

Nie za dużo, prosto, łatwo, szybko i bardzo smacznie….

Sezon na arbuza trwa, cena jest już bardzo atrakcyjna, więc warto korzystać…

 

Szaszłyki z łososia i wątróbki z sałatką z komosy ryżowej, arbuza i mięty

 

 

 

na 4 porcje

300 g filetu z  łososia norweskiego

4 kurze wątróbki

1/2 średniej wielkości świeżego ananasa

1/2 cytryny

 

sałatka

3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

400 g arbuza (bez skóry i pestek)

pęczek świeżej mięty

1 mała cukinia

pestki słonecznika

50 g białego sera typu greckiego

4 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz czarny

 

Wątróbki oczyszczamy z błon, zamaczamy na godzinę w mleku, odsączamy, dzielimy na porcje.

Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcji 1:1,5, gotujemy około 15 minut (dobrze jest sprawdzić miękkość wcześniej, ja lubię wszelkie ziarna i makarony lekko twarde, co nie każdemu może odpowiadać), studzimy. Arbuza kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cukinią (nie obieramy jej ze skórki i nie obgotowujemy wcześniej). Ser kroimy w kostkę.

Komosę ryżową mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami, dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy pieprzem, solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i polewamy olejem rzepakowym, który zawiera kwasy omega-3 i dlatego warto włączyć go do naszego codziennego menu.

Sałatkę schładzamy w lodówce.

Łososia odcinamy od skóry, dzielimy na kawałki wielkości 2×2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z wątróbką. Jedna porcja powinna składać się z dwóch takich szaszłyków, czyli w sumie powinno nam wyjść 8 sztuk.

Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy ostre „oczka”, kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy twardy środek i każdy kawałek nabijamy na patyczek do szaszłyka.

Szaszłyki grillujemy na bobrze rozgrzanym grillu około 3 minut z każdej strony.

Podajemy z sałatką, dwa szaszłyki z łososiem i jeden z ananasem na porcję.

 

 

 

 Smacznego 🙂

 

Grilluj z łososiem norweskim!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from