Szybka pizza z pomidorami i mozzarellą

with Brak komentarzy

Szybka pizza z pomidorami i mozzarellą, to inspiracja włoską pizzą, z tym że moja jest bardzo szybka, z minimalną ilością składnków najlepszej jakości … Bo taka jest kuchnia włoska: prosta, wykorzystująca lokalne i sezonowe produkty, stawiająca na jakość…

Zamiast ciasta drożdżowegu użyłam ciasta francuskiego, ale dzieki temu zaoszczędziłam czas potrzebny na wyrabiania i wyrastanie ciasta. Dodatkowo uzyskałam wspaniały, chrupiący spód (drożdżowe wolimy grubsze).

Podczas takich upałów włączanie piekarnika graniczy prawie z głupotą, ale jeśli zrobimy to późnym wieczorem, kiedy temperatura nieco spada, damy radę, możecie mi wierzyć, a poza tym smak szybkiej pizzy z pomidorami i mozzarellą wynagradza nam „kuchenne saunowanie”.

Mamy obecnie sezon na pomidory, jeszcze miesiąc i nie będą one już tak smaczne, jak teraz. Warto korzystać z tego i jeść je pod różnymi postaciami.

Pierwszą partę pomidorów, przywiezioną od mamy, zdążyłam już ususzyć i wykorzystuję na różne sposoby, a najczęściej po prostu podjadam… Jeszcze nie zalałam ich olejem i sądząc po tempie znikania, za chwilę nie będę musiała się tym przejmować.

Jeśli chcecie skorzystać z przepisu na suszone pomidory, to zajrzyjcie TUTAJ.

 

A po na szybką pizzę z pomidorami i mozzarellą przepis zapraszam poniżej…

 

szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą

 

 

275 g ciasta francuskiego z masłem (takie jest najlepsze)

125 g mozzarelli Galbani (1 kulka)

4-5 średniej wielkości pomidory (użyjcie ulubionych, mięsistych, mocno dojrzałych)

świeży tymianek

świeża bazylia

 

pesto z suszonych pomidorów:

garść suszonych pomidorów (miałam domowe – z tego przepisu)

1 oscypek lekko podsuszony (można zastąpić 30 g parmezanem lub grana padano lub innym twardym serem o wyraźnym smaku)

garść orzechów włoskich (mozna użyć piniowych)

5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub dobrej jakości oliwy

sól

pieprz czarny świeżo zmielony

 

 

Wszystkie składniki na pomidorowe pesto umieszczamy w pojemniku i blendujemy do otrzymania lekko grudkowatej masy. Jeli kto lubi, moe zblendowac na gadko.

Ciasto rozwijamy razem z papierem na blaszce do pieczenia (piekę na tym papierze, w który było zawinięte ciasto), 1 cm ciasta z każdej strony zwijamy do środka – to będzie nasz brzeg „pizzy”, nieco wyzszy od reszty.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i łopatką przyklepujemy środek, który się podniósł podczas pieczenia. Nie wyłączamy piekarnika.

Na gorącym cieście rozsmarowujemy pesto pomidorowe, układamy kawałki mozzarelli (delikatnie rozdzielamy kulkę dłonią), a nstępnie układamy plastry pomidorów.

Całość posypujemy listkami tymianku, solą, pieprzem; wstawiamy pomownie do piekarnika na 15 minut.

Wyjmujemy, posypujemy listkami bazylii, kroimy na kawałki i podajemy.

 

 

szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą

 

 

A tak mi „pomagał” mój Jasiek, który tęskni za siostrami przebywającymi na wakacjach u babci tak bardzo, że w ramach pomocy przy karmieniu rybek, wsypał do akwarium całe opakowanie karmy…

takiej zupy jeszcze w domu nie mieliśmy…

i sami się dziwiliśmy, bo to przecież 3cie nasze dziecko i jesteśmy przygotowani do tego, aby przewidywać, co się może stać…

a tymczasem nasze przewidywanie zostało chyba stępione przez upały 😀

 

szybka pizza z pomidorami i mozzarellą
szybka pizza z pomidorami i mozzarellą

 

Smacznego 🙂

 

 


Włoska strona lata z Galbani

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...