Szybkie kremówki

with Brak komentarzy

Dzisiaj raczej sam pomysł zamiast konkretnego przepisu. Są takie chwile, kiedy nam się nie chce… A czasami te chwile ciągną się i ciągną,,, i zamieniają w dni… szczególnie latem, kiedy skwar leje się z nieba, powietrze „stoi”, a pot leci nam po… wszystkim…

I chociaż latem stronimy od piekarnika, to w tym przypadku warto go włączyć na chwilę, naprawdę tylko na chwilę…


Szybkie kremówki

 

 

 

1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem

2 budynie waniliowe z cukrem

750 ml mleka

100 g masła

400 g śmietanki 30%

 

Ciasto francuskie przycinamy na taki kształt, jaki chcemy, aby miały nasze kremówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy do momentu, aż ciasto się uniesie i zrumieni.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i rozkrajamy.

Budyń gotujemy na mleku, studzimy, ucieramy z masłem.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Na jednej części ciasteczka rozsmarowujemy część kremu budyniowego i część ubitej  śmietanki, przykrywamy drugą częścią ciasta, wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Najsmaczniejsze zaraz po schłodzeniu, po pewnym czasie ciasto francuskie mięknie pod wpływem kremu, więc ciastka tracą pierwotną chrupkość.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from