Tarta pomarańczowa z czekoladą

with Brak komentarzy

Takie małe co nieco na mroźne dni, chłodne wieczory i depresyjne smutki spowodowane ciągłą ciemnością za oknem…

Rano wychodzę z domu – ponuro, wracam – już ciemno… Słońce, jeśli jest, oglądam z okna w biurze… Dobrze, że okno mam…

 Ale słońca coraz mniej… Chmury, chmury… ponury dzień się zapowiada również dzisiaj…

Więc na pocieszenie, lekkie ciasto z orzeźwiającą i pachnącą świętami pomarańczą oraz czekoladą – dla dorosłych z gorzką, zawierającą magnez, którego nam teraz potrzeba, zdecydowanie tak…

Ciasto lżejsze z racji użycia oleju rzepakowego zamiast masła, nieco twardsze, ale też zdrowsze.

Warto zaznaczyć, że zastosowanie oleju rzepakowego , nie ogranicza się tylko do smażenia, jak powszechnie uważają niektórzy. Olej rzepakowy równie dobrze odnajduje swoje miejsce w sałatkach, ciastach i deserach…

Ma neutralny smak i zapach, więc jest idealny dla tych, którzy nie mogą przekonać się do charakterystycznego smaku i zapachu innych tłuszczy roślinnych…

Bardzo łatwo podać go dzieciom, bo jest niewyczuwalny w potrawie. Julka nie ma pojęcia, że w surówce z marchewki z „niczym” (bo tylko taką jada), tym „niczym” jest olej rzepakowy (sprytne, nie?)

Wiecie, ze olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” i ma 10 razy wiecej kwasów omega3 niż oliwa z oliwek?

Tak… a jeśli chcecie sobie poczytać nieco więcej o oleju rzepakowym, to zajrzyjcie na stronę pokochaj olej rzepakowy… Ciekawa lektura…

 

A dzisiaj…

 

Tarta pomarańczowa z czekoladą

 

 

 

ciasto:

250 g mąki pszennej

50 ml oleju rzepakowego

szczypta soli

1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

 

masa pomarańczowa:

5 pomarańczy

3/4 – 1 szklanka cukru

5 ziaren kardamonu

 

masa czekoladowa:

200 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30%

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładamy do malaksera/robota kuchennego zaopatrzonego w nożyk i miksujemy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek.

 

Olej rzepakowy, którym zastepujemy w ciescie masło,  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto włączyć go do naszego codziennego menu. Nasza dieta, z racji takiej, a nie innej szerokości geograficznej jest uboga w kwasy omega – 3, które jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Olej rzepakowy to również kwasy Omega-6, oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,E,K.

 

Ciasto wysypujemy z misy na blat, zagniatamy, aż składniki połączą się razem i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na wierzch wsypujemy specjalne kulki lub groch/fasolę/ryż dla obciążenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Nastepnie formę wyjmujemy, zdejmujemy papier z obciążeniem, a ciasto wstawiamy ponownie na kolejne 10 minut.

Powinno się upiec i ładnie zrumienić. Wyjmujemy i studzimy.

Pomarańcze szorujemy szczoteczką, ścieramy z nich skórkę do miseczki (bez tej białej otoczki), całą białą część obieramy i wyrzucamy, a miąższ dzielimy na małe kawałeczki, usuwamy pestki, mieszamy z cukrem (3/4 szklanki na początek) i otartą skórką i smażymy w garnku z grubym dnem około 40 minut. Masa powinna zgęstnieć.

Smakujemy, bo ilość cukru zależy od słodyczy pomarańczy. Dodatkowo jedni wolą słodsze masy, inni mniej słodkie. Dodajemy utarty w moździerzu kardamon. Studzimy.

Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką. Na wystudzonym spodzie tarty rozsmarowujemy masę pomarańczową, a następnie czekoladę. Odstawiamy do zastygnięcia.

W zależności od tego, w jakiej temperaturze będziemy trzymać tartę (lodówka, spiżania, kuchnia) taka będzie konsystencja masy czekoladowej… I tak nie uda Wam się dłuższe przechowywanie tego ciasta, bo jest zbyt dobre, aby udało się je gdzieś schować 🙂

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from