Tarta z pomidorami i szpinakiem

with Brak komentarzy

Wspaniała, wypełniona kremowym serkiem i szpinakiem tarta, z całymi pomidorami.

Doskonała na gorąco, równie smaczna na zimno. Bardzo dobrze się przechowuje w lodówce, dobrze kroi na porcje, bardzo dobrze się prezentuje i super smakuje.

Pomidory możemy dodać w plastrach, ale efektowniej wyglądają ułożone w masie w całości. Do masy serowej dodajemy szpinak. Ja użyłam szpinaku 1000 listków Bonduelle. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Najlepsze pomidory natomiast są w Kozłowie, pod folią mojej mamy 😀 

Tarta to danie zarówno na codzienny obiad, jak również na eleganckie przyjęcie. Pasuje na piknik i do lunchboxu. Danie, które kiedyś babcia nazywała plackiem z nadzieniem. pakowała do niego wszystko, co miała w lodówce. Teraz nie wypada powiedzieć placek, bardziej trendy jest „tarta”. Bardziej trendy jest też użyć kilku, dobrej jakości składników, które pasują do siebie smakiem i kolorem.

 

 

Tarta z pomidorami i szpinakiem


 

375 g ciasta francuskiego z masłem

masa serowo-szpinakowa:

300 g kremowego serka śmietankowego

5 jaj

250 g szpinaku 1000 listków Bonduelle

5 pomidorów

sól

pieprz czarny

pół pęczka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

 

Formę do tarty o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem francuskim i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Następnie na cieście rozkładamy papier do pieczenia i wsypujemy kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C, wstawiamy formę z ciastem i pieczemy 15 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto jeszcze 10 minut, aż będzie złote, wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Z każdego pomidora odcinamy górną część, łyżeczką wydrążamy środek i ustawiamy pomidory na talerzu, rozcięciem do dołu tak, aby wyciekł z nich sok.

Szpinak rozmrażamy, odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Serek mieszamy ze szpinakiem,jajami, doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na upieczony spód tarty wylewamy część masy, układamy całe pomidory, które również napełniamy masą serowo-szpinakową. Przykrywamy odciętymi pomidorowymi „czapeczkami”.

Resztę masy rozprowadzamy na tarcie, między pomidorami.

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.c i pieczemy około 35-40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy środek tarty jest upieczony. Powinien być sprężysty.

Po wyjęciu tarty z piekarnika odstawiamy ją na 10 minut, a następnie kroimy na porcje.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

  


Bonduelle - od 25 lat z Wami

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from