Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

with Brak komentarzy

Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. 

Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko kiwi i jabłko, ale przede wszystkim szpinak 🙂

Dzieci były zachwycone kolorowymi warstwami deseru, nie było problemu nawet ze zjedzeniem warstwy białej, a przecież jogurtu naturalnego nikt oprócz mnie nie jada…

Zatem, jeśli szukacie sposobów na włączenie owoców i warzyw do codziennej diety waszych pociech, to zdecydowanie polecam ten sposób.

Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

4 porcje/15 minut

 


 

warstwa biała:

300 g jogurtu greckiego

3 łyżeczki cukru białego Diamant

sok z 1/2 limonki

warstwa zielona:

100 g szpinaku (dałam mrożony)

2 owoce kiwi

1 zielone jabłko

1 łyżeczka cukru białego Diamant

warstwa żółta:

1 bardzo dojrzałe mango

warstwa czerwona:

300 g arbuza 

dodatkowo:

nasiona chia

mrożone lub świeże maliny i jeżyny

listki mięty

 

Jogurt mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, rozkładamy do kieliszków.

Szpinak blendujemy razem z obranym i pokrojonym na kawałki kiwi i jabłkiem, rozkładamy w kieliszkach na warstwie jogurtowej.

Mango obieramy, miąższ blendujemy, rozkładamy w kieliszkach na  warstwie szpinakowej.

Z arbuza usuwamy pestki, blendujemy niezbyt dokładnie, miąższ układamy w kieliszkach na warstwie żółtej.

Każdy kieliszek ozdabiamy listkami mięty, nasionami chia, owocami malin i jeżyn. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 

Uczymy jak słodzić 

 

Cukier z głową

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...