Kolejne ciasto, za którym przepadają moje dzieci… Urodzinowe Julki…
Delikatne, pyszne, uzależniające, znikające w ekspresowym tempie…
Do kremu użyłam zwykłego twarożku zamiast mascarpone – mniej kalorii i lepszy, jak dla mnie smak. Dodatek truskawek wprowadził miłe dla podniebienie orzeźwienie, zwłaszcza, że o tej porze roku truskawki nie osiągnęły jeszcze maksymalnej słodyczy. Całości dopełniła galaretka…
Dzisiaj rano zostały zjedzone ostatnie kawałki, przed wyjściem dzieci do szkoły i przedszkola i musiałam obiecać, że zrobię to ciasto ponownie.
Biorąc po uwagę fakt, że krem zawiera twarożek i śmietanę, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego na pewno zrobię to ciasto ponownie…
Torcik z kremem twarożkowym i truskawkami z galaretką
biszkopt
4 jaja
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
krem:
400 g twarożku (zwykły twarożek bez dodatków)
300 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
700 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Biszkopt:
Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka oraz olej, miksujemy.
Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia – tylko dno. Boków nie smarujemy.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczny – patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Po wystudzeniu nożem delikatnie oddzielamy ciasto od brzegów formy i wyjmujemy.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy twarożek i krótko miksujemy.
Część truskawek kroimy w plasterki – można to robić na bieżąco, podczas składania ciasta, wówczas pokroimy tyle, ile nam potrzeba.
Biszkopt kroimy na trzy placki.
Pierwszy układamy w tortownicy, zapinamy obręcz, smarujemy 1/3 kremu twarożkowego i wciskamy w niego pokrojone w plasterki truskawki.
Przykrywamy kolejnym plackiem ciasta, ponownie smarujemy kremem i układamy plasterki truskawek, układamy ostatni placek ciasta, smarujemy połową pozostałego kremu i wstawiamy do lodówki, aby całość nieco stężała. Krem również przechowujemy w lodówce.
Po około godzinie ciasto i krem wyjmujemy z lodówki, delikatnie zdejmujemy obręcz, boki smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy pokrojonymi w plasterki truskawkami. Całe truskawki układamy na wierzchu ciasta, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego 🙂