Torcik z kremem twarożkowym i truskawkami

with Brak komentarzy

Kolejne ciasto, za którym przepadają moje dzieci… Urodzinowe Julki… 

Delikatne, pyszne, uzależniające, znikające w ekspresowym tempie…

Do kremu użyłam zwykłego twarożku zamiast mascarpone – mniej kalorii i lepszy, jak dla mnie smak. Dodatek truskawek wprowadził miłe dla podniebienie orzeźwienie, zwłaszcza, że o tej porze roku truskawki nie osiągnęły jeszcze maksymalnej słodyczy. Całości dopełniła galaretka…

Dzisiaj rano zostały zjedzone ostatnie kawałki, przed wyjściem dzieci do szkoły i przedszkola i musiałam obiecać, że zrobię to ciasto ponownie. 

Biorąc po uwagę fakt, że krem zawiera twarożek i śmietanę, które  są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego na pewno zrobię to ciasto ponownie…

 

Torcik z kremem twarożkowym i truskawkami z galaretką


 

 

biszkopt

4 jaja

2/3 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

2/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

 

krem:

400 g twarożku (zwykły twarożek bez dodatków)

300 g śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

 

dodatkowo:

700 g truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

 

Biszkopt:

Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka oraz olej, miksujemy.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia – tylko dno. Boków nie smarujemy.

Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczny – patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Po wystudzeniu nożem delikatnie oddzielamy ciasto od brzegów formy i wyjmujemy.

 

Krem:

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.

 

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy twarożek i krótko miksujemy.

Część truskawek kroimy w plasterki – można to robić na bieżąco, podczas składania ciasta, wówczas pokroimy tyle, ile nam potrzeba.

Biszkopt kroimy na trzy placki.

Pierwszy układamy w tortownicy, zapinamy obręcz, smarujemy 1/3 kremu twarożkowego i wciskamy w niego pokrojone w plasterki truskawki.

Przykrywamy kolejnym plackiem ciasta, ponownie smarujemy kremem i układamy plasterki truskawek, układamy ostatni placek ciasta, smarujemy połową pozostałego kremu i wstawiamy do lodówki, aby całość nieco stężała. Krem również przechowujemy w lodówce.

Po około godzinie ciasto i krem wyjmujemy z lodówki, delikatnie zdejmujemy obręcz, boki smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy pokrojonymi w plasterki truskawkami. Całe truskawki układamy na wierzchu ciasta, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

akceptacja_durszlak_200_x_200_4.jpg (200×200)

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from