Tort czekoladowy z kremem jogurtowym z czarną porzeczką + nowy właściciel ekspresu Dolce gusto

with Brak komentarzy

Moi Drodzy, ponieważ Pani (z nicku wnioskuję, że to była Pani) wylosowana przez Julkę nie zgłosiła się, ogłaszam, że po dodatkowym (robionym w ukryciu przed dziećmi) losowaniu właścicielem ekspresu-prawie-sieroty (chyba zaczyna się już czuć niechciany) zostaje 

 

2013/04/08 16:07:05

Gość: lidia.knopa7@wp.pl, lknopa-pc.ds.pg.gda.pl

Lubię

 

GRATULUJĘ Pani Lidko !!!!!

 Wysyłam meila na adres podany w opisie, mam nadzieję, że zadziała… a jak nie, to zacznę się tym martwić jutro…

A teraz zapraszam na urodzinowy tort mego M….

 

Tort czekoladowy z kremem jogurtowym z czarną porzeczką

 

 

ciasto czekoladowe:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g kakao
  • 4 jaja
  • 250 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem jogurtowy:

2x 400 g jogurtu typu greckiego (mój pochodził z Biedronki)

1 szklanka musu z czarnej porzeczki (miałam mrożony)

3 łyżeczki żelatyny

3/4 szklanki cukru

 

Jogurt przekładamy na sito wyłożone gazą i odstawiamy na noc do lodówki, do odsączenia. 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy dokładnie mikserem lub w misie robota kuchennego.

Dzielimy na trzy części i pieczemy w foremkach o średnicy 20 cm w piekarniku nagrzanym do 175 st C. około 15 minut. Piekłam jednocześnie trzy placki.

Wyjmujemy z foremek, studzimy.

Odsączony jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i mus z czarnej porzeczki i miksujemy 2 minuty.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wody gorącej, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy do masy jogurtowej. Odstawiamy do lodówki, a w momencie, kiedy zacznie tężeć przekładamy nim czekoladowe placki.

Najlepiej jest zrobić to w tortownicy. Położyć pierwszy placek, zapiąć obręcz, wyłożyć 1/3 część kremu, następnie kolejny placek, 1/3 część kremu, ostatni placek i pozostały krem.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Najlepiej wyjąć tort z lodówki kilkanaście minut przed jedzeniem…

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from