Tort marchewkowy z imbirem i daktylami oraz olejem rzepakowym

with Brak komentarzy

Interesująca propozycja na świąteczny stół. Wilgotne, bogate w pijane owoce ciasto, z kremem… Pachnące imbirem i cynamonem.

Na bazie podstawowego ciasta marchewkowego…

Ciekawa alternatywa dla angielskiego ciasta świątecznego, z bakaliami, które poi się alkoholem.

 

Tort marchewkowy z kandyzowanym imbirem i daktylami oraz olejem rzepakowym

 

 

 

4 jaja

1 szklanka cukru trzcinowego

1 szklanka oleju rzepakowego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 szklanki startej na tarce marchewki

50 g suszonej żurawiny

50 g daktyli

50 g rodzynek

100 g posiekanych orzechów włoskich

100 g kandyzowanego imbiru

1/2 puszki anansa (po odsączeniu z zalewy)

1/3 szklanki mocnego alkoholu

 

krem:

5 żółtek

2 szklanki mleka

2 łyżki maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniacznej

3 łyżki cukru

50 g masła

 

dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady

 

Ciasto:

Rodzynki, żurawinę i posiekane daktyle zalewamy alkoholem i odstawiamy do nasączenia (najlepiej na całą noc).

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy powoli olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go włączyć do codziennego menu i używać wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Cały czas miksując, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i sodą, dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy marchewkę, posiekany kandyzowany imbir, ananasa, orzechy oraz nasączone alkoholem owoce, mieszamy łyżką. Przekładamy do 3 foremek o średnicy 23 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z foremek i studzimy.

 

Można upiec w jednej formie, ale czas pieczenia trzeba wydłużyć do minimum 60 minut. Dodatkowo, z racji ilości użytych w cieście bakalii, jest ono trudne do przekrojenia na 3 krążki. Zdecydowanie polecam pieczenie w trzech foremkach.

 

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy 1/2 szklanki mleka, dokładnie miksujemy.

Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę jajeczną. Gotujemy do momentu aż stanie się gęsta (zagotowujemy), przykrywamy na wierzchu folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu ucieramy z masłem.

 

Poszczególne krążki ciasta smarujemy kremem, składamy w całość, na wierzch ścieramy czekoladę.

 

 

 

 

 Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from