Trufle orzechowo – kokosowe bez cukru

with Brak komentarzy

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam je na stronach Jadłonomii, wiedziałam, że wcześniej czy później je zrobię… Nie tylko to zresztą, bo skoro blog ten zdobył tytuł Bloga Roku 2013, zasługuje na uwagę. Dziwię się tylko sama sobie, że wcześniej się na niego nie natknęłam…

Następnego dnia po przeczytaniu przepisu, wrzucałam już wszystkie składniki do malaksera… Trochę zmieniłam skład i proporcje.

Ani grama cukru, a taka słodycz…

Fantastyczne, przepyszne, brak mi slów aby określić, jak bardzo mi smakują. Tym bardziej, że oprócz rewelacyjnego smaku są słodyczami, którym spokojnie możemy nadać miano zdrowych. Bo czy jest coś niezdrowego w suszonych owocach?

Bardzo polecam… a ja już planuje kolejną wersję…

 

Trufle migdałowo – kokosowe bez cukru

 

 

 

 

1 szklanka migdałów

1 szklanka wiórków kokosowych np. Kresto

1/2 szklanki płatków owsianych

4 łyżki gorzkiego kakao

10 sztuk daktyli

4 łyżki białego rumu (można zastąpić wodą)

 

 Daktyle zalewamy rumem i odstawiamy na 15 minut.

Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do malaksera zaopatrzonego w nożyk i miksujemy do momentu, aż całość zamieni się w okruchy. Mój sprzęt nie jest na tyle silny i szybki, aby z migdałów zrobić mąkę, ale sieka wszystko w wystarczającym stopniu.

Do okruszków dodajemy daktyle wraz z rumem, który pozostał nie wchłonięty i ponownie miksujemy. Całość powinna zacząć się sklejać.

Masę wyjmujemy z misy malaksera i w dłoniach formujemy kuleczki wielkości małych orzechów włoskich. Masa jest zwarta i klejąca, więc nie powinno być problemów z formowaniem kulek.

Schładzamy i podajemy.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from