Ucierane ciasto z cydrem i truskawkami, z maślaną kruszonką

with Brak komentarzy

 

Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, aromatyczne, wilgotne… Wiem, że dwa dni utrzymuje świeżość bez zmian, nie wiem jak dnia trzeciego, bo już go nie było 🙂

Pieczone w tortownicy jest wysokie i należy je piec dość długo, ale mimo tego pozostaje wilgotne i pulchne. Bardzo polecam wypróbować ten przepis.

Oczywiście można pofantazjować z owocami, użyć tego, na co jest akurat sezon… 


Ucierane ciasto z cydrem i truskawkami, z maślaną kruszonką

 

 

250 ml cydru

1/2 szklanki kefiru lub maślanki

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

1 szklanka cukru

2 jaja

szczypta kardamonu

 

kruszonka

25 g masła

25 g mąki pszennej

25 g cukru

 

dodatkowo:

300-400 g małych truskawek

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż wszystko się połączy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Cydr wlewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy do momentu, aż zostanie połowa ilości, studzimy. Do zredukowanego cydru dodajemy kefir, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masłu ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kefir z cydrem, miksujemy do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, układamy truskawki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 17- st.C. Pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

 

 

 

Smacznego 🙂 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from