Ucierane ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi (bez masła)

with 3 komentarze

Ucierane ciasto bez masła… Przepis z jednego z numerów Moje Gotowanie, z 2014 roku – taki zbiór chyba wszystkich numerów w jednym zeszycie, fajna sprawa.

Zamiast masła w cieście jest śmietanka 30%. Zamiast wymaganej ilości mąki tortowej jest pół na pół torowa i ziemniaczana (tortowa wyszła…). Obawiałam się, ze ciasto może być suche, jednak mąka ziemniaczana nie wpływa pozytywnie na wilgotność, ale nie miałam wyjścia. Mąki tortowej nie było, Jasiek spał, a reszta rodziny odprawiała modlitwy niedzielne w kościele, więc mogłam zrobić albo z mąką ziemniaczaną, albo wcale…

No więc zrobiłam i nie żałuję.

Ciasto wyszło super mięciutkie, wilgotne, ma charakterystyczne  cechy ciasta piaskowego. Zdecydowanie śliwki dodały mu smaku, a orzechy odpowiedniej chrupkości.

Smakowało wszystkim bez wyjątku, chociaż Jasiek zjadał jedynie orzechy.

Ciekawe było dla mnie to, że patrząc na konsystencję ciasta, głowę bym dała, że śliwki wylądują po upieczeniu na spodzie, a one nic, tylko pozostały tak, jak je ułożyłam… Tak wiem, fizyka się kłania, gęstości  i takie tam…  O rany, jak ja nie lubiłam fizyki w szkole…

Super ciacho, polecam wszystkim, zwłaszcza, że sezon śliwkowy przed nami.

18 porcji/60 minut

ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi
ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi

1 szklanka śmietanki 30%

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w oryginale 3 szklanki)

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (w oryginale brak)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja

garść orzechów włoskich

1 kg śliwek węgierek

Śmietankę wlewamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy około 5 minut. Następnie wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy na blaszkę 30×20 wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy połówki śliwek, posypujemy z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40-50 minut – przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem ,czy jest upieczone – patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi
ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi

ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi
ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami włoskimi

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

3 Responses

  1. Ervisha
    | Odpowiedz

    Apetyczne 🙂

    • aczp
      | Odpowiedz

      dziękuję, szybkie do przygotowania, co jest plusem jak sie ma dzieci 🙂

  2. Joanna
    | Odpowiedz

    Rewelacja,wygląda obłędnie,mniam

Leave a Reply