Waniliowy ryż brulee

with Brak komentarzy

Święta, święta … i po świętach. Czas wrócić do normalnych obowiązków i normalnej kuchni…

Dziś krótko, po świątecznym obżarstwie proponuje ryż na zbolały brzuszek. Nie taki zwykły, o nie… Ryż mocno waniliowy, z chrupiącą „skórką” na wierzchu… Przebijanie się przez nią łyżką przypomina mi chodzenie w drodze do szkoły po ledwo co zamarzniętych kałużach, na których cieniutka warstwa lodu charakterystycznie zaskrzypiała, a chwilę po tym buty lądowały w wodzie…

Waniliowy ryż brulee

 

 

  • 50 g ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

 

Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól i laskę wanilii, którą przecinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy nasionka, które razem z przeciętą laską wkładamy do mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając regularnie. Kiedy mleko zostanie wchłonięte dolewamy śmietankę i dalej gotujemy. Ryż powinien być mięciutki, ale nie rozgotowany. Powinien być zatopiony w kremowym sosie mleczno śmietanowym, ale całość nie może być rzadka. Najlepiej dolewać śmietankę powoli i obserwować, czy jeszcze powinniśmy dolać ,czy już wystarczy.

Masę rozkładamy do 4 niskich kokilek. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Każdą porcję posypujemy łyżką cukru trzcinowego, który karmelizujemy przy użyciu palnika do creme brulee. Natychmiast podajemy…

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from