Warstwowa sałatka z tuńczykiem i sosem majonezowo-musztardowym

with Brak komentarzy

Bo z tuńczykiem ostatnio trochę się działo, dlatego kolejny przepis z jego udziałem na blogu. Kto śledzi konkursy, wie, jaki przez kilka ostatnich tygodni królował w internecie…

Szkoda byłoby je schować w szufladzie i zapomnieć…

 

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i sosem majonezowo-musztardowym

 


1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

1 szklanka ugotowanej quinoa brązowej

4 ugotowane na twardo jaja

pęczek szczypiorku

2 upieczone w folii buraki czerwone 

1 szklanka zielonego groszku mrożonego

1 czerwona papryka

sos:

1/2 szklanki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy francuskiej


Paprykę nadziewamy na widelec i opiekamy nad palnikiem aż skórka stanie się czarna. Następnie wkładamy ją do woreczka foliowego i odkładamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w kostkę.

Groszek obgotowujemy, hartujemy w zimnej wodzie i dokładnie odsączamy. Jaja obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę.  Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

   Tuńczyka odsączamy z zalewy, a szczypiorek siekamy.

 Wszystkie składniki układamy warstwami w szklanej misie.

Sos: wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. 
Sałatkę podajemy z sosem oddzielnie. Każdy nakłada porcje i miesza na własnym talerzu. 

Ale można też pójść na łatwiznę, wrzucić wszystko do jednej miski i tradycyjnie wymieszać łychą 🙂 

Tak, czy inaczej, smak jest super !

Smacznego 🙂 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from