Wiosenne naleśniki z czekoladowym budyniem i smażonymi wiśniami z wiśniówką

with 4 komentarze

Naleśniki możemy podawać na tysiąc kilka sposobów. W każdej postaci sprawdzają się super. Mogą być deserem, ale też daniem głównym. Wszystko zależy od tego, czym je wypełnimy.

Dzisiaj naleśniki w kolorze zielonym, wiosennym, z czekoladowym budyniem i wiśniami smażonymi w brązowym cukrze, okraszonymi wiśniówką…

Po prostu coś pysznego…

6 porcji/ 30 minut

 

naleśniki:

1 puszka mleka kokosowego (340 ml)

1/2 szklanki wody gazowanej

1 garść liści młodego szpinaku

1/4 szklanki listktów mięty

200 g mąki pszennej

2 jaja

szczypta soli

budyń:

1 budyń czekoladowy Winiary do ciast i kremów

1/5 szklanki mleka

2 łyżki cukru

4 kostki gorzkiej czekolady

wiśnie:

400 g mrożonych wiśni bez pestek

1/2 szklanki cukru trzcinowego

50 ml wiśniówki

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy na 20 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie smarując ją olejem przed nałożeniem każdej porcji ciasta.

Jedną szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier, wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy kostki czekolady i mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy rozmrożone wiśnie, wiśniówkę i chwilę razem smażymy.

Naleśniki smarujemy budyniem, składamy polewamy gorącymi wiśniami i podajemy.

Smacznego 🙂

‚Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl’

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

4 Responses

  1. Super kolor tych naleśników. Ja strasznie lubię takie dania, a ostatnio uwielbiam naleśniki z sosem pomarańczowym. Świetny smak

    • aczp
      | Odpowiedz

      Pomarańczowy sos to super sprawa do naleśników, taka prosta elegancja i wyrafinowany smak 🙂

  2. Moje dzieci kochają naleśniki. Zrobię im takie zielone – zobaczymy, co powiedzą 😀

    • aczp
      | Odpowiedz

      Daj znać, czy im smakowały 😉

Leave a Reply