Zapiekana kanapka z serem napakowana dodatkami „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”

with Brak komentarzy

Można wymyślać i kombinować, co by tu przygotować dzieciakom na śniadanie, ale jeśli już stracimy siły do wymyślania kolejnych propozycji, które się spotykają zazwyczaj z mniejszym lub większym entuzjazmem, tudzież z kompletnym odrzuceniem, zapiekana kanapka z serem to jest to, na czym mogę zawsze polegać… Roztopione warstwy serowe przełożone dodatkami, na ciepło, w sam raz na rozpoczęcie dnia… 

I chociaż dodatki trzeba dopasować do dzieci i M., bo każde lubi coś innego, to przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje dłużej niż 15 minut… A chwalą wszyscy 🙂

 

Zapiekana kanapka z serem napakowana dodatkami


 

2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego

4 plastry sera żółtego

2 plasterki pomidora

2 plasterki cebuli

kawałek czerwonej papryki

1/2 domowego kotleta mielonego (lub wędliny)

1 plater avocado

odrobina masła

 

Chleb tostowy smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy plaster sera, następnie pokrojonego kotleta mielonego, ser żółty, avocado i pokrojoną w plasterki cebulę, ser żółty, plastry pomidora i cebuli, ser żółty i przykrywamy drugą kromką chleba. Dominuje tutaj ser i tak ma być, bo mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzięki zawartości składników mineralnych, w tym tak ważnego na etapie wzrostu wapnia, zapewniają właściwy rozwój i wzrost naszych pociech.

Kanapkę układamy na patelni i powoli podgrzewamy z obu stron, aż ser zacznie się topić. 

Kroimy na pół i podajemy.

Najlepsza zaraz po przygotowaniu, ale jeśli ktoś nie podoła na raz, równie dobrze można ją odgrzać później lub zjeść na zimno…

 

 

Smacznego 🙂


 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...