Zdrowsze marchewkowe z kremem czekoladowo-jaglanym

with Brak komentarzy

Ciasto marchewkowe jest najczęściej goszczącym ciastem na naszym stole. Piekłam je już w postaci „samego marchewkowego”, czyli bez zbędnych dodatków za którymi nie przepada Julia, z mąką gryczaną, w postaci babeczek i tortów…

Tym razem na bazie mąk powstałych poprzez zmielenie ziaren należących do super żywności – tzw. superfood, czyli kaszy jaglanej, quinoa białej i brązowej oraz orzechów włoskich. Do tego krem jaglany… Pycha, po prostu pycha…

Ciasto nie wyrosło tak wysokie jak na mące pszennej, ale w smaku było rewelacyjne. Kasze zmieliłam w młynku do kawy. Wiem, że mąkę jaglaną można już kupić w sklepie, nie wiem jak z mąką z quinoa. Na potrzeby tego ciasta, młynek w zupełności wystarczył.

Julia podejrzliwie spytała:” Z czym to marchewkowe?” „No, z marchewką” odpowiedziałam ostrożnie „No wiem, że marchewkowe jest z marchewką, ale z czym jeszcze?” dopytywało się podejrzliwie dziecko…

„No, z niczym… jak zwykle” upierałam się „A widzisz w nim coś?” Po dokładnej analizie wnętrzności ciasta, kiedy nic nie zostało w nim odnalezione (czyt. wygrzebane) dziecię zjadło jeszcze kilka kawałków i bardzo chwaliło…

Tak więc polecam wszystkim, bo jest naprawdę smaczne. Można podawać z kremem, w którym nikt nie wyczuje kaszy jaglanej lub bez kremu, jak kto woli…

 


Zdrowsze marchewkowe z kremem czekoladowo-jaglanym

 

 

 

2 jaja

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki oleju kokosowego (należy go lekko podgrzać przed dodaniem)

1/3 szklanki quinoa białej i brązowej ( wymieszane)

1/3 szklanki kaszy jaglanej

1/3 szklanki orzechów włoskich zmielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 duża marchew starta na tarce

1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Krem:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 

100 g mlecznej czekolady

4-5 łyżek mleka (dowolne, ja dałam krowie, bo takie pijemy)

 

Jaja ucieramy z cukrem do białości, dolewamy olej kokosowy i miksujemy. 

Quinoa białą i brązową oraz kaszę jaglaną mielimy bardzo dokładnie w młynku do kawy. Im drobniej zmielimy, tym lepszą konsystencję będzie miało ciasto. Mąkę dodajemy do ciasta, dodajemy również proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, miksujemy całość. Dodajemy startą marchew, mieszamy łyżką i wykładamy do foremki siliconowej o wymiarach 20×20. Jeśli używamy tradycyjnej foremki do ciasta, to pamiętajmy, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).

Kaszę jaglaną miksujemy blenderem z rozpuszczoną czekoladą, dolewamy mleko do uzyskania pożądanej gęstości kremu i rozprowadzamy na wystudzonym  cieście.

 

Smacznego 🙂 

 

Jeśli poszukujecie składników do tego przepisu, to zajrzyjcie do sklepu internetowego www.sklepagnex.pl, który oferuje szeroką gamę produktów należących do superfood. 

 

 

 


Superfood w Twojej kuchni

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...