Zielona sałatka z quinoa i avocado

with Brak komentarzy

Zainspirował mnie Jamie Oliver, który na kanale Kuchnia+ prowadzi program „15 minut Jamiego”, czy coś w tym stylu… nie pamiętam dokładnie.

Zmieniając kanały w TV trafiłam akurat na moment, w którym owy luzak robił właśnie sałatkę i przyznam szczerze, że pomysł mi się bardzo spodobał.

Niektórych składników nie miałam, niektóre sama wprowadziłam, ale ogólny zarys zaczerpnęłam właśnie z tego odcinka.

Pyszna, w optymistycznym zielonym kolorze, syta, w sam raz do pudełka do pracy…

 

Zielona sałatka z quinoa i avocado

 

 

 

  • 1/2 szklanki quinoa (może być inna kasza, jeśli tej nie mamy)
  • 1/2 limonki
  • garść szpinaku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • kawałek sera feta
  • 1/2 avocado
  • 1 ugotowane na twardo jajo
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Quinoa (komosa ryżowa) zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (lub krócej, jeśli lubimy twardsze kasze).

Szpinak i bazylię płuczemy, wkładamy do wysokiego pojemnika, wlewamy 1 łyżkę oliwy i miksujemy blenderem na papkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowaną kaszę rozkładamy na talerzu, na niej rozprowadzamy zieloną papkę szpinakowo-bazyliową, a następnie pozostałe składniki: oliwki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone w ćwiartki jajko i kawałki avocado. Całość skrapiamy dokładnie sokiem z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.

 

 

 

a oto i mój mały pomocnik, który koniecznie chciał być sfotografowany 🙂

Czyli: kulisy 10-cio minutowej sesji fotograficznej 🙂

 

 

Smacznego 🙂

 

P.S. Jeśli jeszcze nie wzieliście udziału w konkursie to zapraszam.

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from