Mała wariacja na temat koloru zielonego… Trochę tego, trochę czegoś innego, tu zamrażamy, tam miksujemy, mieszamy i spijamy.
Wszystko zdrowe i smaczne. Jeśli ktoś musi dosładzać, to proszę bardzo… ja nie musiałam. Dodam, że reszta rodziny zielonego się bardzo boi…
Polecam pić, kiedy słońce i wyższe temperatury znowu do nas zawitają 🙂
Zielony koktajl z syropem z pędów sosny
Składniki:
1/2 melona Galia
2 owoce kiwi
1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki syropu z sosny
garść szpinaku
sok z 1/2 limonki
1 torebka herbaty miętowej Posti
Dodatkowo:
Ziarna granatu
Herbatę zaparzamy w szklance wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy do woreczka do lodu i zamrażamy.
Do koktailu potrzebujemy 2/3 szklanki zamrożonych kostek takiej herbaty.
Z melona wyjmujemy miąższ. Kiwi obieramy. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko, oprócz miętowych kostek lodu, umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy. Dodajemy miętowy lód i zmiksujemy ponownie.
Przelewamy do szklanek. Ozdabiamy ziarnami granatu i maleńkimi listkami szpinaku.
Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego orzeźwienia 🙂