Zupa grzybowa z chipsem z szynki i olejem truflowym

with Brak komentarzy

Efekt czyszczenia zamrażalnika…

Na tyle udany, że pokazuję tutaj i dodaję nawet do konkursu.

Podgrzybki zbierane w ubiegłym roku z przeznaczeniem do zużycia na pizzę, znalazły się w zupie grzybowej.

Zupa miała być standardowa, taka jaką robiła dawniej babcia. Podsmażone na maśle grzyby z cebulą, potem bulion, ziemniaki i trochę przypraw, nie za dużo…

W trakcie robienia koncepcja jednak zmieniała się. Zamiast na maśle podsmażyłam cebulkę i grzyby na na oliwie, dodałam do tego „wkładkę mięsną” w postaci chipsa z szynki i skropiłam na koniec oliwą truflową… 

Zupa prawie taka, jak robiła babcia, ale „prawie” w tym przypadku robi różnicę.

M. orzekł, że tak pysznej grzybowej, to on jeszcze nie jadł i niech to wystarczy za rekomendację przepisu…

Ot, takie nowe spojrzenie na kartoflankę grzybową…

 

Zupa grzybowa z chipsem z szynki i olejem truflowym

 

 

 

 

2 szklanki podgrzybków (użyłam mrożonych)

2 średnie ziemniaki

3 szklanki bulionu 

1 cebula

2 łyżki oliwy extra vergine D.O.P Umbria Monini

4  łyżki oliwy truflowej Monini

8 platerków szynki szwardzwaldzkiej

sól

pieprz

1 listek laurowy

świeży tymianek

świeży rozmaryn

 

Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę, następnie dodajemy pokrojone na kawałki rozmrożone podgrzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy całość chwilę, dodajemy zioła, listek laurowy i zalewamy bulionem.

Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym, ewentualnie dodajemy nieco więcej świeżych ziół.

Na suchej patelni smażymy szynkę szwardzwaldzką na chrupko.

Zupę nalewamy do miseczek, do każdej wkładamy po dwa chipsy z szynki i polewamy łyżką oleju truflowego.

Podajemy gorące.

 

 

 

 Smacznego 🙂

 


 

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from