Zupa gulaszowa z fasolą i cebulowymi grzankami

with Brak komentarzy

Pożywne i rozgrzewające danie na zimowe popołudnia, kiedy to zmarznięci wracamy z pracy do domu i jedyne o czym marzymy, to zawinąć się w koc z dużym kubkiem gorącej zupy, która rozgrzeje nas od środka i sprawi, że znowu nabierzemy ochoty na wykonywanie choćby prostych domowych czynności…

Z pomidorami i fasolą, podana z grzankami cebulowymi… Aromatyczna i pachnąca…

Przygotowywałam ją w szybkowarze, jak wszystkie zupy z mięsem i na mięsie. Oszczędność czasu niesamowita…

 

Zupa gulaszowa z fasolą i cebulowymi grzankami

 

30 dag wołowiny gulaszowej

30 dag łopatki wieprzowej

2 duże cebule

400 g pomidorów bez skórki z puszki

1 marchew

1 pietruszka

1 czerwona papryka

1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)

1 listek laurowy

4-5 ziaren pieprzu czarnego

3 ziarna ziela angielskiego

kilka gałązek świeżego tymianku

około 4-5 szklanek bulionu

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki czubate smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki chili

sól

pieprz czarny

 

dodatkowo:

1 bagietka

2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem

jogurt grecki do podania

 

Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 centymetrowe kawałki, które obtaczamy dokładnie w mące. Na patelni rozgrzewamy smalczyk Smakowita Pajda i partiami obsmażamy mięso, które przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Smażąc ostatnią partię mięsa, na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula nieco zbrązowieje, przekładamy ją również do garnka.

Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, paprykę  kostkę. Przekładamy do garnka.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów z puszki i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. W szybkowarze trwa to około 30 minut, w normalnym garnku zdecydowanie dłużej.

W momencie, kiedy mięso będzie miękkie, warzywa będą rozgotowane, ale dzięki temu zupa będzie gęściejsza i zyska niesamowity smak i aromat.

Na koniec dodajemy pomidory z puszki i ugotowaną fasolę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

 

Bagietki kroimy na 1 cm kromki, które smarujemy cienko smalczykiem z obu stron. Układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem na około 8-10 minut. Należy sprawdzać, aby grzanki za bardzo się nie zrumieniły. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że idealnie nadaje się do przygotowywania tego typu grzanek. Nie wymaga doprawiania, wystarczy posmarować i podpiec w piekarniku.

Zupę rozlewamy do talerzy, do każdego dodajemy łyżkę jogurtu, podajemy z grzankami.

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from