Po kolejnym długim weekendzie wracamy powoli do normalnego życia…
Dzieci do szkoły, my do pracy…
Na zewnątrz zimno, dogrzewam się ciepłymi, a właściwie gorącymi kąpielami i aromatycznymi zupami…
Takie zupy mogłabym jeść nawet na śniadanie…
Polecam wszystkim niedogrzanym…
Zupa warzywna z chipsami z jarmużu
4 porcje/ 30 minut
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
kawałek pora
pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 kg marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
około 200 g dyni hokkaido
2 średnie ziemniaki
około 3 szklanki wody
1 szklanka mleka krowiego lub kokosowego
1 łyżka przyprawy do zupy (np. Kucharek, Vegeta, Warzywko, takie bez glutaminianu sodu lub domowa przyprawa)
1 łyżeczka kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
szczypta ziaren kolendry
dodatkowo:
świeży jarmuż
odrobina oleju
sól
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy kmin rzymski, posiekany czosnek i kolendrę, chwilę smażymy, dodajemy wszystkie warzywa i smażymy całość około 10 minut. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawę do zupy, nać pietruszki, całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, wlewamy mleko i miksujemy na gładki krem.
Jarmuż płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Jarmuż rozkładamy na blasze piekarnika, polewamy olejem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na około 10 minut. Uważamy, aby się nie spalił, a jedynie wysuszył.
Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy chipsami z jarmużu i czarnuszką.
Smacznego 🙂