Zupa warzywna z chipsami z jarmużu

with Brak komentarzy

Po kolejnym długim weekendzie wracamy powoli do normalnego życia…

Dzieci do szkoły, my do pracy…

Na zewnątrz zimno, dogrzewam się ciepłymi, a właściwie gorącymi kąpielami i aromatycznymi zupami…

Takie zupy mogłabym jeść nawet na śniadanie…

Polecam wszystkim niedogrzanym…

 

Zupa warzywna z chipsami z jarmużu

4 porcje/ 30 minut 

 

 

 


1 łyżka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

kawałek pora

pęczek natki pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2 kg marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

około 200 g dyni hokkaido

2 średnie ziemniaki

około 3 szklanki wody

1 szklanka mleka krowiego lub kokosowego

1 łyżka przyprawy do zupy (np. Kucharek, Vegeta, Warzywko, takie bez glutaminianu sodu lub domowa przyprawa)

1 łyżeczka kurkumy

szczypta kminu rzymskiego

szczypta ziaren kolendry

dodatkowo:

świeży jarmuż

odrobina oleju

sól

 

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy kmin rzymski, posiekany czosnek i kolendrę, chwilę smażymy, dodajemy wszystkie warzywa i smażymy całość około 10 minut. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawę do zupy, nać pietruszki, całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, wlewamy mleko i miksujemy na gładki krem.

Jarmuż płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Jarmuż rozkładamy na blasze piekarnika, polewamy olejem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na około 10 minut. Uważamy, aby się nie spalił, a jedynie wysuszył.

Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy chipsami z jarmużu i czarnuszką.

 

 

 Smacznego 🙂 

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...