Szarlotka ze śliwkami

with Brak komentarzy

Jeśli można to ciasto nazwać szarlotką, to oto i ono…

Kruchy spód, kwaśno-słodkie nadzienie i chrupiąca kruszonka…

Pyszne, naprawdę pyszne… Z ostatnich już śliwek węgierek…

 

Szarlotka ze śliwkami

 

 

ciasto:

  • 250 g maki tortowej
  • 1 jajo
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody

 

nadzienie śliwkowe

  • 850 g śliwek (waga bez pestek)
  • 1 łyżeczk świeżego imbiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

 

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 30 g brązowego cukru

 

Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do robota kuchennego i uruchamiamy mieszanie. Kończymy pracę, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę. Jeśli zagniatamy ciasto tradycyjnie, wówczas mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki oprócz wody i delikatnie rozcieramy palcami do momentu aż całość będzie przypominała mokry piasek. Dodajmy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm i wstawiamy ją do lodówki.

Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy do momentu aż zrobi się syrop, dodajemy śliwki, imbir i smażymy około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w ziemnej wodzie i wlewamy do śliwek, mieszamy dokładnie. Masa powinna nam zgęstnieć.

Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem kilkanaście razy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 20 minut, aż stanie się lekko złote, wyjmujemy i studzimy. Na wystudzone ciasto wykładamy chłodną masę śliwkową.

Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy razem palcami i posypujemy nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 35 minut. Wyjmujemy ,studzimy, podajemy…

 

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from